Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiul Centre pentru persoane vârstnice
Centrele din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protectia Copilului Giurgiu în care sunt asigurate servicii sociale pentru persoane vârstnice sunt situate în localitățile Mironești, Oncești și Hotarele, județul Giurgiu; au capacități cuprinse între de 38-60 de locuri.
Căminul pentru persoane vârstnice din localitatea Singureni, cu o capacitate de 60 locuri, asigură de asemenea servicii sociale pentru persoane vârstnice.
Căminul (având personalitate juridică) s-a aflat în subordinea directă a Consiliului Județean Giurgiu și îndrumarea metodologică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu.
În data de 28 iunie 2024, Prin Hotărâre a Consiliului Județean Giurgiu, s-a aprobat reorganizarea Căminului pentru persoane vârstnice Singureni, serviciu public de interes judetean cu personalitate juridică, în Centrul pentru persoane vârstnice Singureni, fără persoanalitate juridică, prin transferul activității și personalului încadrat în structura organizatorică a D.G.A.S.P.C. Giurgiu.
Toate demersurile și procedurile legale pentru punerea in aplicare a Hotărârii Consiliului Județean Giurgiu se vor face până la data de 31 decembrie 2024.
În cadrul centrelor sunt asigurate servicii sociale/ servicii socio-medicale, realizate pentru a răspunde nevoilor identificate, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, prevenirii și combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale și creșterii calității vieții persoanelor vârstnice.
Centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu sunt servicii de asistență socială de tip rezidențial, fără personalitate juridică, care oferă găzduire, hrană, îngrijire medicală, recuperare și readaptare, activități de petrecere a timpului liber, asistență socială și psihologică pentru persoanele vârstnice, pentru o perioadă nedeterminată de timp.
Centrele pentru persoane vârstnice își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile legale privind asistența socială a persoanelor vârstnice (Legea 17/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare), cu respectarea standardelor minime de calitate pentru servicii sociale cu cazare organizate ca centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice (Ordinul nr. 29/2019-Anexa I).
- Centrul pentru Persoane Vârstnice Mironești: capacitate 60 de locuri
- Centrul pentru Persoane Vârstnice Hotarele: capacitate 46 de locuri
- Centrul pentru Persoane Vârstnice Oncești: capacitate 38 de locuri
- Centrul pentru Persoane Vârstnice Singureni: capacitate 60 de locuri
Principalele obiective ale căminelor pentru persoane vârstnice sunt:
- să asigure persoanelor vârstnice îngrijite maximum posibil de autonomie şi siguranţă;
- să ofere condiţii de îngrijire care să respecte identitatea, integritatea şi demnitatea persoanei vârstnice;
- să permită menţinerea sau ameliorarea capacităţilor fizice şi intelectuale ale persoanelor vârstnice;
- să stimuleze participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială;
- să faciliteze şi să încurajeze legăturile interumane, inclusiv cu familiile persoanelor vârstnice;
- să asigure supravegherea şi îngrijirea medicală necesară, potrivit reglementărilor privind asigurările sociale de sănătate; să prevină şi să trateze consecinţele legate de procesul de îmbătrânire
Principii de lucru
Personalul centrelor pentru persoane varstnice îşi asumă şi interiorizează următorul set de valori:
- Autodeterminarea – principiu fundamental al asistenţei sociale, axat pe încrederea în beneficiar şi pe faptul că personalul nu are dreptul să decidă în numele beneficiarului ci îl ajută pe acesta să-şi identifice şi să-şi dezvolte resursele (existente vizibil, potenţiale, latente) în vederea alegerii celei mai bune opţiuni.
- Respectarea demnităţii şi unicităţii persoanei.
- Egalitatea de şanse şi non-discriminarea – personalul nu trebuie să practice şi nici să tolereze nici o formă de discriminare bazată pe rasă, etnie, sex şi orientare sexuală, vârstă, convingeri religioase sau politice, statut marital, deficienţă fizică sau psihică, situaţie materială şi/sau orice altă preferinţă, condiţie, caracteristică sau statut.
- Securitatea beneficiarului– personalul trebuie să aibă permanent în vedere faptul că deciziile/acţiunile sale să nu pericliteze nici un moment viaţa şi/sau integritatea beneficiarului şi/sau a altor persoane.
- Ascultarea şi luarea în considerare a opiniei beneficiarului.
- Abordarea individualizată a persoanei,ţinând cont de nevoile şi dorinţele acesteia.
- Asigurarea confidenţialităţii informaţiilor şi a eticii profesionale – personalul respectă dreptul la intimitate şi utilizează în mod responsabil, cu respectarea confidenţialităţii şi legislaţiei privind utilizarea datelor cu caracter personal, informaţiile obţinute în actul exercitării profesiei.
- Respectarea eticii profesionale – personalul acţionează cu onestitate şi responsabilitate în concordanţă cu misiunea profesiei şi normele etice ale profesiei sale.
- Deschidere către comunitate.
Centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu asigură pe o perioadă nedeterminată condiții corespunzătoare de găzduire si hrană, îngrijire personală și medicală, recuperare, readaptare, socializare și petrecerea timpului liber, asistență socială și psihologică pentru persoanele vârstnice ( Persoanele care au împlinit vârsta de pensionare stabilită de lege, respectiv 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei)
Admiterea într-un centru pentru persoane varstnice din cadrul DGASPC Giurgiu
Pot fi admiși în centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu, solicitanții cu domiciliul sau reședința pe raza județului Giurgiu care au cel puțin vârsta de pensionare (63 de ani femeile și 65 de ani bărbații).
Compartimentul asistență socială pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu verifică și analizează dosarul persoanei solicitante, care trebuie să conțină mai multe documente: cerere de admitere din partea solicitantului/ susținătorului legal; consimţământul persoanei vârstnice privind admiterea în centru, certificatul de încadrare într-un grad de handicap emis de o Comisie de Evaluare pentru Persoane Adulte cu Handicap – dacă există; documentele de identitate ale solicitantului (certificat de naștere, buletin/carte de identitate), precum si orice alt document care atestă starea civilă/ socială a acestuia (certificat de căsătorie sau deces al soțului/soției, certificate de naștere ale copiilor, talon de pensie); certificate medical din care sa reiasă că s-au efectuat analizele medicale (RBW, radiografie plămâni, test HIV, examen coproparazitologic, analize uzuale -sânge și urină), adeverinta medicală din care să reiasă că nu suferă de boli infecto- contagioase, adeverință medicală eliberată de medicul specialist psihiatru din care să reiasă că este apt pentru traiul în colectivtate ,fisa de evaluare socio-medicală, ancheta socială referitoare la situația familală a persoanei vârstnice, etc. Dosarul este verificat de Comisia de analizare a condițiilor de admitere și aceasta decide admiterea sau respingerea dosarului privind accesarea serviciilor sociale in cadrul unui centru rezidențial pentru persoane vârstnice din subordinea D.G.A.S.P.C. Giurgiu. In centrul pentru persoane vârstnice beneficiarul este informat asupra procesului de furnizare a serviciilor, asupra drepturilor și obligațiilor care îi revin și regulamentul intern.
Contribuția de întreținere a beneficiarului
este stabilită conform prevederilor Legii nr.17/2000 privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice
- Persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii şi sunt îngrijite în cămine, precum şi susţinătorii legali ai acestora au obligaţia să plătească lunar o contribuţie de întreţinere, stabilită pe baza costului mediu lunar de întreţinere.
- Persoanele vârstnice care nu au venituri şi nici susţinători legali nu datorează contribuţia de întreţinere, aceasta fiind asigurată din bugetul Consiliului Judeţean.
- Contribuția lunară a beneficiarilor de servicii sociale din centrele pentru persoane vârstnice din cadrul D.G.A.S.P.C. Giurgiu este stabilită prin Hotărâre a Consiliului Județean Giurgiu și este în funcție de gradul de dependență al persoanei vârstnice:
- Contribuția lunară pe care persoana vârstnică trebuie să o plătească este cuprinsă între 1308 lei lunar și 1860 lei lunar, în funcție de gradul de dependență; această contribuție poate fi achitată de persoana vârstnică din pensie, fără a i se putea reţine mai mult de 60 % din pensie; restul contribuţiei se achită de aparținători.
- În cazul persoanelor fără venituri sau în cazul în care aparținătorii au venituri lunare de sub 2363 lei/membru de familie, contribuția este suportată de Consiliul Judeţean Giurgiu.
Centrul facilitează accesul potenţialilor beneficiari/susținători legali /membrilor lor de familie, anterior admiterii beneficiarilor, pentru a cunoaşte condiţiile de locuit şi de desfăşurare a activităţilor/serviciilor, în baza unui program de vizită.
În timpul vizitei, aceștia vor fi însoţiţi de un angajat al centrului care le poate oferi informaţiile solicitate, pot discuta cu personalul de specialitate şi alţi beneficiari.
Admiterea în centru se realizează cu încheierea unui contract de furnizare servicii.
Beneficiarul admis în centru este evaluat din punct de vedere al statusului funcţional fizic şi psihic, stării de sănătate şi gradului de autonomie păstrată, capacităţii de comunicare, relaţiilor familiale şi sociale, nivelului de educaţie, situaţiei socio-economice, nevoilor speciale de tratament şi de recuperare/reabilitare, nevoilor educaţionale, culturale şi spirituale, riscurilor posibile, eventualelor dependenţe (droguri, alcool, tutun etc.), a capacităţii de muncă.
La evaluarea efectuată în centru se utilizează inclusiv documentele emise de medici specialişti şi medici de familie, de psihologi, de fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi ş.a., de evaluare realizate de structurile specializateîn evaluarea complexă, precum şi anchetele sociale efectuate anterior admiterii beneficiarului în centru.
Pentru monitorizarea situaţiei beneficiarului şi a aplicării planului individualizat de asistenţă şi îngrijire, centrul utilizează o fişă de monitorizare servicii, compusă din 3 secţiuni:
- starea de sănătate şi tratamentele efectuate
- serviciile de recuperare/reabilitare funcţională
- serviciile pentru integrare/reintegrare socială
Centrele sunt deschise spre comunitate şi facilitează vizitele şi comunicarea beneficiarilor cu membrii acesteia.
Centrele rezidenţiale încurajează beneficiarii să întreprindă activităţi în afara centrului, să cunoască şi să utilizeze serviciile din comunitate, în funcţie de nevoile şi opţiunile individuale.
Centrele organizează periodic activităţi de socializare cu membrii comunităţii, pentru a promova contactele sociale şi pentru a sensibiliza comunitatea cu privire la nevoile şi viaţa beneficiarilor.
Centrele rezidenţiale asigură fiecărui beneficiar un spaţiu de cazare personal, corespunzător nevoilor proprii.
Dormitorul/camera personală permite amplasarea a maximum 4 paturi şi a mobilierului minim.
- Centrele pun la dispoziţia beneficiarilor spaţii speciale pentru păstrarea hainelor, lenjeriei, încălţămintei, precum şi a obiectelor de uz propriu.
Alimentatie
Centrele rezidenţiale asigură o alimentaţie echilibrată din punct de vedere cantitativ şi calitativ pentru toţi beneficiarii.
Beneficiarii primesc alimentaţia corespunzătoare nevoilor şi, pe cât posibil, preferinţelor lor.
Centrele deţin spaţii special destinate preparării şi păstrării alimentelor.
Centrele deţin amenajările necesare (duşuri, săli de baie) pentru realizarea toaletei personale a beneficiarilor.
Spaţiile igienico-sanitare sunt astfel amenajate încât să fie evitată producerea de accidente şi să permită întreţinerea şi igienizarea curentă.
Carta drepturilor beneficiarilor
Fiecare centru pentru persoane varstnice din cadrul DGASPC Giurgiu elaborează şi aplică o Cartă a drepturilor beneficiarilor.
Carta drepturilor beneficiarilor are în vedere respectarea următoarelor drepturi:
- de a fi informaţi, ei şi reprezentanţii lor, asupra drepturilor şi responsabilităţilor lor în calitate de beneficiari ai centrului rezidenţial şi de a fi consultaţi cu privire la toate deciziile care îi privesc;
- de a-şi desfăşura viaţa într-un mediu fizic accesibil, sigur, funcţional şi intim;
- de a decide şi a-şi asuma riscurile în mod direct sau prin reprezentanţi legali în toate aspectele vieţii lor şi de a-şi exprima liber opţiunile;
- de a gândi şi acţiona autonom, cu respectarea drepturilor celorlalţi beneficiari, conform potenţialului şi dorinţelor personale;
- . de a fi informaţi cu privire la starea lor de sănătate; de a consimţi asupra serviciilor asigurate prin contractul de furnizare servicii;
- de a beneficia de serviciile menţionate în contractul de furnizare servicii;
- de a li se păstra datele personale în siguranţă şi confidenţialitate;
- de a nu fi abuzaţi, neglijaţi, abandonaţi, pedepsiţi, hărţuiţi sau exploataţi;
- de a face sugestii şi reclamaţii fără teamă de consecinţe;
- de a nu fi exploataţi economic privind banii, proprietăţile sau să le fie pretinse sume băneşti ce depăşesc taxele convenite pentru servicii;
- de a nu li se impune restricţii de natură fizică ori psihică, în afara celor stabilite de medic sau alt personal calificat, precum şi a celor convenite prin contractul de furnizare servicii;
- de a fi trataţi şi de a avea acces la servicii, fără discriminare;
- de a beneficia de intimitate;
- de a-şi manifesta şi exercita liber orientările şi interesele culturale, etnice, religioase, sexuale, conform legii;
- de a-şi utiliza aşa cum doresc lucrurile personale;
- de a-şi gestiona aşa cum doresc resursele financiare, cu excepţia cazurilor de restricţie legală sau a acordurilor scrise între locuinţa protejată şi beneficiar/reprezentantul său legal privind gestionarea banilor şi bunurilor;
- . de a practica cultul religios dorit;
- de a nu desfăşura activităţi lucrative, aducătoare de venituri pentru centrul rezidenţial, împotriva voinţei lor;
- de a putea accesa toate spaţiile şi echipamentele comune;
- de a avea acces la toate informaţiile financiare care îi privesc, deţinute de centrul rezidenţial;
- de a fi informaţi la zi, în mod complet şi accesibil, în format clasic sau adaptat, despre procedurile aplicate în centrul rezidenţial şi de a-şi putea exprima liber opiniile în legătură cu acestea;
- de a fi informaţi cu privire la toate activităţile desfăşurate în centrul rezidenţial;
- de a fi consultaţi cu privire la serviciile furnizate, inclusiv dreptul de a refuza unele servicii în anumite circumstanţe stabilite prin contractul de furnizare servicii;
- de a fi trataţi individualizat, pentru o valorizare maximală a potenţialului personal.