Compartimentul Asistență Socială Persoane Vârstnice
Legislație
- Ordinul nr. 29/2019 pentru aprobarea Standardelor minime de calitate pentru acreditarea serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, persoanelor fără adăpost, tinerilor care au părăsit sistemul de protecție a copilului și altor categorii de persoane adulte aflate în dificultate, precum și pentru serviciile acordate în comunitate, serviciile acordate în sistem integrat și cantinele sociale, Anexa 1;
- Legea 292/2011 asistenței sociale, cu modificările și completările ulterioare;
- Legea 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, cu modificările și completările ulterioare
Atribuții specifice compartimentului
- Instrumentarea dosarelor în vederea admiterii în cadrul unui centru pentru persoane vârstnice;
- Verificarea și primirea actelor care stau la baza întocmirii dosarului în vederea admiterii în cadrul unui centru pentru persoane vârstnice;
- Informarea și consilierea persoanei în cauză și a susținătorilor legali în vederea admiterii;
- Întocmirea dispozițiilor de admitere/ încetare/ deces în cadrul centrelor pentru persoane vârstnice;
- Colaborarea cu primăriile din județ în vederea soluționării cazurilor persoanelor vârstnice privind admiterea în cadrul centrelor;
- Soluționarea pețiilor depuse de beneficiari;
- Întocmirea situațiilor și informărilor statistice cu privire la statutul persoanelor vârstnice îngrijite în sistem rezidențial;
- Asigură, întreține și actualizează baza de date cu persoanele vârstnice instituționalizate;
EXTRAS DIN PROCEDURA PRIVIND STABILIREA ȘI ÎNCASAREA CONTRIBUȚIILOR LUNARE DE ÎNTREȚINERE ÎN CADRUL CENTRELOR PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE DIN STRUCTURA DGASPC GIURGIU
Persoanele vârstnice îngrijite în centrele pentru persoane vârstnice, care realizează venituri proprii din pensii de orice natură, indiferent de fondurile din care se plătesc acestea, din indemnizații sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum şi din alte surse cu caracter permanent, sunt obligate la plata contribuției lunare de întreținere stabilită de Consiliul Județean Giurgiu prin hotărâre.
La stabilirea venitului lunar al persoanelor vârstnice se procedează după cum urmează:
- a) din veniturile nete lunare ale persoanei vârstnice se scad eventualele obligaţii legale de întreţinere, aflate în executare;
- b) suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care persoana vârstnică îi are efectiv în întreţinere.
La calculul veniturilor realizate de persoana vârstnică îngrijită nu se iau în considerare drepturile bănești care se suspendă pe perioada de îngrijire în centru.
Acoperirea valorii integrale a contribuţiei lunare se stabileşte astfel:
- a) persoanele vârstnice care au venituri şi sunt îngrijite în centru datorează contribuţia lunară de întreţinere în cuantum de până la 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăşi costul mediu lunar de întreţinere aprobat pentru fiecare centru, prin hotărârea Consiliului Județean Giurgiu :
– 1860 lei – gradul de dependență IA, IB, IC;
– 1630 lei – gradul de dependență IIA, IIB, IIC;
– 1308 lei – gradul de dependență IIIA, III B.
- b) diferenţa până la concurenţa valorii integrale a contribuţiei lunare de întreţinere se va plăti de către susţinătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în centru, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii; (2079 lei)
- c) susţinătorii legali pot acoperi din veniturile proprii contribuţia lunară integrală printr-un angajament de plată.
La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susţinătorilor legali se procedează după cum urmează:
- a) din veniturile nete lunare ale susţinătorilor legali se scad eventualele obligaţii legale de întreţinere, aflate în executare;
- b) suma rămasă se împarte la numărul membrilor de familie pe care susţinătorii legali îi au efectiv în întreţinere.
Categoriile de venituri luate în calcul la stabilirea venitului lunar în baza căruia se calculează contribuția individuală reprezintă venituri prevăzute în Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare astfel: venituri din salarii și asimilate salariilor, definite conform art. 76; venituri din pensii, definite conform art. 99; venituri din activități independente, definite conform art. 67; venituri din cedarea folosinței bunurilor, definite conform art. 83; venituri din investiții, definite conform art. 91; venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, definite conform art. 103; venituri din premii și jocuri de noroc, definite conform art. 108; venituri din transferul proprietăților imobiliare, definite conform art. 111; venituri din alte surse, definite confom art. 114 și 117.
Dacă prin aplicarea cotei de 60% din veniturile personale ale persoanei vârstnice se acoperă valoarea totală a contribuţiei lunare, susţinătorii legali nu mai sunt ţinuţi de obligaţia susţinerii plăţii diferenţei de contribuţie.
În cazul în care una dintre persoanele care datorează plata (persoana vârstnică și/sau susținătorii legali), nu are mijloace materiale sau acestea sunt insuficiente pentru acoperirea integrală a îngrijirii în centru, diferența de plată trece în obligația celorlalte persoane, în ordinea stabilită prin dispozițiile art. 516 și art. 519 Cod Civil, până la completarea integrală a nivelului contribuției de întreținere; când această completare nu este posibilă din lipsa mijloacelor materiale ale celor obligați la plată, contribuția de întreținere datorată se stabilește la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele respective, Consiliul Județean Giurgiu suportând restul contribuţiei.
Art. 516 – Noul Cod Civil.
(1) Obligaţia de întreţinere există între soţ şi soţie, rudele în linie dreaptă, între fraţi şi surori, precum şi între celelalte persoane anume prevăzute de lege.
(2) Dispoziţiile alin. (1) privind obligaţia de întreţinere între rudele în linie dreaptă, precum şi între fraţi şi surori sunt aplicabile şi în cazul adopţiei.
(3) Obligaţia de întreţinere există între foştii soţi, în condiţiile prevăzute de lege.
Art. 519 – Noul Cod Civil.
Întreţinerea se datorează în ordinea următoare:
- a) soţii şi foştii soţi îşi datorează întreţinere înaintea celorlalţi obligaţi;
- b) descendentul este obligat la întreţinere înaintea ascendentului, iar dacă sunt mai mulţi descendenţi sau mai mulţi ascendenţi, cel în grad mai apropiat înaintea celui mai îndepărtat;
- c) fraţii şi surorile îşi datorează întreţinere după părinţi, însă înaintea bunicilor.
Pentru situația în care beneficiarul se află internat într-o unitate sanitară sau se află la tratament într-o stațiune balneo-climaterică, unde primește îngrijiri cu finanțare integrală de la bugetul de stat, cuantumul contribuției de întreținere se recalculează, scăzându-se costul meniului zilnic corespunzător zilelor respective; recalcularea se face numai pentru situațiile în care cuantumul contribuției lunare de întreținere, stabilită ca obligație de plată în sarcina beneficiarului și/sau susținătorilor legali, este egală cu cuantumul contribuției lunare de întreținere aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Giurgiu.
Pentru situațiile în care beneficiarul părăsește temporar centrul pentru a reveni în familie, la domiciliu ori din alte motive personale, cuantumul contribuției lunare de întreținere stabilit nu se recalculează, acesta și/sau susținătorii legali fiind obligat/i la plata integrală a cuantumului contribuției lunare de întreținere stabilit.
Pentru prima și ultima lună de prezență în centru, cuantumul contribuției lunare de întreținere se calculează proportional cu zilele în care operează prezentul contract, scăzându-se sumele aferente zilelor din lună anterioare datei admiterii, respectiv cele aferente zilelor din lună ulterioare ieșirii din centru.
Principalele situaţii în care centrul poate să sisteze acordarea serviciilor către beneficiar pe o anumită perioadă de timp sunt următoarele :
– la cererea motivată a beneficiarului în scopul ieşirii din centru pe o perioadă determinată;
– în caz de internare în spital;
– în caz de transfer într-un alt centru/instituţie, în scopul efectuării unor terapii sau programe de recuperare/reabilitare funcţională sau de integrare/reintegrare socială pe perioadă determinată, în măsura în care aceste servicii nu sunt furnizate în proximitatea centrului;
– în cazuri de forţă majoră (cataclisme naturale, incendii, apariţia unui focar de infecţie, sistarea licenţei de funcţionare a centrului, etc.).
Persoana responsabilă cu încasarea sumelor reprezentând contribuția lunară de întreținere și evidența acestora este administratorul centrului, operațiunea de încasare se realizează pe bază de chitanță.
Acte necesare pentru întocmirea dosarului în vederea admiterii în cadrul unui centru pentru persoane varstnice (CPV ONCEȘTI/HOTARELE/MIRONEȘTI):
- Cererea de admitere din partea solicitantului/sustinator legal adresata conducerii DGASPC Giurgiu;
- B.I./C.I. (original și copie);
- Certificat de naștere (original și copie);
- Certificat de căsătorie (original și copie);
- Certificat de deces al soțului/sotiei sau sentința de divorț, după caz (original și copie);
- Copie certificat de incadrare în grad de handicap – dacă este cazul .
- Acte medicale :
– certificat medical din care sa rezulte ca s-au efectuat analizele medicale : RBW, radiografie plămâni, test HIV, examen coproparazitologic, analize uzuale sânge + urina;
– adeverinta medicala din care sa reiasa ca nu suferă de boli infecto-contagioase;
– adeverinta medicala eliberata de medicul specialist psihiatru care sa ateste ca este apt pentru trai în colectivitate
- Acte privind veniturile:
– cupon de pensie din ultima luna (original și copie) sau orice alte documente din care sa rezulte veniturile realizate
-in cazul în care solicitantul nu are venit, pe lângă declarația pe proprie raspundere cu privire la acest fapt, va prezenta și o adeverinta de la Direcția Generala a Finanțelor Publice Giurgiu care sa ateste acest fapt sau o adeverinta ca este beneficiar al venitului minim garantat.
Prin sintagma venit se înțeleg toate veniturile nete provenind din salarii și din alte drepturi salariale, pensii, ajutor de somaj, ajutor de integrare profesională, alocatie de sprijin, ajutoare și indemnizatii cu caracter permanent acordate potrivit legii, incasari banesti de la societatile și asociatiile agricole, veniturile obtinute din activitățile de valorificare a produselor agricole și a celor provenite din industria casnica și mestesugareasca, prin exercitarea meseriilor, din vanzari și inchirieri de locuinte și terenuri, din prestari servicii, precum și orice alte venituri realizate.
- Ancheta sociala referitoare la situația familiala a persoanei varstnice.
- Adeverință eliberată de serviciul specializat primăriei din a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședință persoana vârstnică, prin care se atestă că acesteia nu i s-a putut asigura protecția și îngrijirea la domiciliul sau în cadrul altor servicii din comunitate.
- Declaratie pe propria raspundere ca nu are familie/reprezentant și/sau sustinatori legali, sau dacă aceștia exista, motivul pentru care nu pot ingriji persoana varstnica.
- Documente doveditoare ale situației locative (de ex. Copie contract vanzare-cumparare, extras CF, contract de inchiriere ).
- Fisa de evaluare socio-medicala + grila naționala de evaluare a nevoilor persoanelor varstnice ( primărie + medic) – HG 886/05.10.2000.
- Copie după actul care atesta existența unui loc de veci sau după carnete la o asociatie de înmormântare, după caz.
- In cazul în care exista apartinatori, care au venituri, declarație autentificata prin care se angajeaza ca suporta cheltuielile de înmormântare ale persoanei varstnice ingrijite.
- Angajament de plata al sustinatorilor legali.
- Adeverinte sau alte documente privind veniturile sustinatorilor legali, copie B.I./C.I.
Actele enumerate nu sunt limitative, Comisia de Admitere/Iesire în/din CPV putand cere și acte în completare, în mod justificat, care sunt relevante pentru analiza fiecarui caz în parte.